Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: yyordanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 422728
Постинги: 106
Коментари: 534
Гласове: 1803
Постинг
06.05.2008 15:05 - "НЕ" на екологията
Автор: yyordanov Категория: Други   
Прочетен: 4497 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 06.05.2008 15:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"НЕ" на екологията

Колкото и да се мъча да разбeра това животно българина, не мога. Има нещо гнило в целия ареал, наречен България. Манталитет ли е, възпитание ли е, не знам как го наричат на запад, но в нашата родина не вирее подобен бурен. Дори да вирееше, щеше да е отдавна откъснат и даден на козите за зоб.

Българинът, чийто черен дроб е подложен на своеобразен "сървайвър" от литрите люта домашна ракия, българинът, чиито бели дробове са станали братя близнаци на комините в "Кремиковци", заради взевъзможните наргилета и тютюни, треви и зелени листа; това така издръжливо говедо, което не се предаде 500 тежки години под безмилостните удари на турския башибузук, е непоправим инат, който не иска да проумее колко важен е самият той в безкрайната природна верига, хванала ръжда от постъпките му, готова да се скъса съвсем скоро...

Същият този, осъзнавайки прекрасно, че природата ще загине, продължава да казва гръмогласното си "НЕ" на екологията и чистотата.  Явно му се мре. Явно е привикнал да живее за скъпите 200 лева заплата, които ще му позволят да си купи мастика и да се напие като казак. Привикнал е да не вижда по-далече от носа си, по-далече от проблемите си,  не може да мисли глобално, остава си затворен сноб между света на ракията и света на черноработника, трудещ се като робот в цикъла на всекидневието. Същото това животно върши тези и подобни неща:

image
image
image
imageimage

Никой не разбира колко е сериозен проблемът със замърсяването, а от това страдат всички, дори и неразбиращите. Хулиганските прояви в Бяла Слатина (на снимките) говорят общо за културното невежество и зловещия непукизъм на българите. С какво пречи кофата за боклук на белослатинските лумпени? Какво са им виновни кофите в града, че да ги подпалват, да ги обръщат, да ги бутат в забравените от Бога дупки? Въпросите не се нуждаят от отговор. Предполагаме, че в знак на мъжество белослатинци показват силата си като замърсяват. По този начин те изразяват себе си. Невежите им интереси и ежедневните им проблеми, които ги изнервят, дават резултата, показан на снимките.  

Ниската общообразователна култура в училище е една от причините за тези хулигански прояви. Виновни са неграмотните учители, които не могат да накарат учениците си да разберат основите на това как се става човек. Но пък да си учител не е професия, а призвание, от всяко дърво свирка не става е казал народът.

Мизерията на слабата вяра, както писа Н. Фенерски в едно свое есе, изпарилата се вяра  в бъдещото по-хубаво Утре, невъможността да се види живота малко по-добър, по-качествен – все стръмни пропасти, които ако сам не можеш да прекрачиш, няма кой да ти подаде ръка.

Ще продължим да ядем доматите с колците. Ще продължим да скачаме в басейна, удряйки се в гърдите с прословутото: „БУЛГАР, БУЛГАР!” Оставаме си диви животни и неграмотни простаци, които като се напият бият жените си, псуват властта и пречат на еколозите да градят едно по-добро съществуване, бутайки и подпалвайки кофите.

Но колкото и невъздържан да съм в писанията си, нищо не мога да променя в другите. Започвам от себе си.

П.П.: Благодаря на моя добър приятел Филип, който ми предостави част от снимките.




Гласувай:
0



1. giorgiocbr - Но колкото и невъздържан да съм в писанията си, нищо не мога да променя в другите. Започвам от себе си.
06.05.2008 15:34
Именно.

Поздравления.
цитирай
2. lubima - подкрепям те!. . . . . . . . . . уви много ...
06.05.2008 15:36
подкрепям те!..........уви много беди идват от манталитета на цялата ни нация!!!
цитирай
3. filipo - .
06.05.2008 15:47
На пръв поглед, като погледне човек снимките ще каже, че е минал тайфун за да са в това положение кофите за отпадъци. Уви, но не! Тайфуни в Бяла Слатина няма, има нещо много по-страшно...
цитирай
4. natali60 - Основите на това -" как се става човек"
06.05.2008 15:55
се дават от родителите, от НИКОЙ друг!!!
цитирай
5. анонимен - Към Натали60
06.05.2008 16:01
Тогава логичният въпрос: за какво ходим на училище???

Има родители, които не са завършили география, а цял живот са били земеделци, карали са трактор, те как да дадат статистика на малките идиотчета, наречени ученици, колко е голяма озоновата дупка например? Как да докажат с научни факти по интересен път колко е опасно замърсяването на околната среда?
"Да си човек" събира безброй пътища.
Човек се става най-много в училище.
Възпитават и родителите, и учителите. Родителите са цял живот учители. А учителите от своя страна също имат огромна роля, те са родители #2.
цитирай
6. yyordanov - :))
06.05.2008 16:02
Бях влязъл анонимен... Горният пост е мой.
цитирай
7. анонимен - Додро начало
06.05.2008 16:13
Когато един младеж казва искам да ми е чисто, това променя света към правилната посока
Поздравявам Ви, дето мислите правилно и... ще се наредят последователи. Продължете !
цитирай
8. giorgiocbr - Анонимен 5,
06.05.2008 16:28
Ква озонова дупка бе човек, да научиш някой да си хвърля торбата ВЪВ а не ОКОЛО кофата? И да не си хвърля фаса през прозореца на колата и през балкона? Каква озонова дупка има тука, питам те?
цитирай
9. анонимен - zaw12929 Прав сте. България не го заслъжава
06.05.2008 16:33
Не се гневете на България, нито на козите. Но, човеците сме виновни. Тази наша мръсотия наречена найлонови торбички редовно причинява смъртта на десетки кози и крави, унищожавайки прехраната на едно семейстбо с нищожни по стотина лева пенсии и опит да оцелеят. Но...щом тръгнат по пътищата на страната господата с коли изхвърлят в крайпътните канавки всякакви найлонови опаковки, които се растилат по полето и застрашават жиота на животните.
НОВА ОПАСНОСТ : ЗА ТАКА ЗАМЪРСЕНИТЕ ПАСИЩА ПРИ ПРОВЕРКА от комисиите на ЕС България ще търпи санкции,ЩЕ БЪДАТ НАКАРАНИ ЖИВОТНОВЪДИТЕ ПОЛЗУВАТЕЛИ НА ПАСИЩА ДА ВРЪЩАТ СУБСИДИИТЕ И ДОРИ ДА ТЪРПЯТ САНКЦИИ
СЪЩИТЕ ГРАДСКИ ЮНАЦИ ОТ КОЛИТЕ ИЗХВЪРЛЯТ И БОЛНИТЕ ИЛИ ОСТАРЕЛИ И НЕНУЖНИ КОТКИ КУЧЕТА И ТЕ БРОДЯТ РАЗНАСЯЙКИ БОЛЕСТИ, ДОКАТО ЗАГИНАТ ОТ ГЛАД
А ТРУПОВЕТЕ ИМ СА ДРУГА ОПАСНОСТ ЗА КЛЕТИТЕ ПРОДУКТИВНИ ЖИВОТНИ.
МИСЛЯ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПИШЕТЕ И СЛАГАТЕ ОЩЕ СИМКИ И ПОКАЗВАТЕ ТОВА ГРОЗНО БЪЛГАРСКО ЯВЛЕНИЕ, РЕЗУЛТАТ НА НАШАТА НЕМЪРЛИВОСТ, МЪРЗЕЛ, НЕДОМИСЛИЕ И ЛИПСА НА КАЧЕСТВА, ДА СЕ НАРЕЧЕМ ЕВРОПЕЙЦИ, КАКВИТО ИСКА ДА НИ НАПРАВИ ДЪРЖАВАТА, А НИЕ СМЕ ПО ИНАТ И ОТ МАГАРЕ!!!
цитирай
10. dumpweed - Tragedy...
06.05.2008 16:34
Уви, екологията е последното нещо, за което повечето българи биха се замислили. И това, не само по повод на подпалените контейнери. Само стига да сравним Банско и Златни пясъци с това, което са били не преди 10, а преди 3-4 години... За какво му е на българина природа... тя пари за пиенйе не дава!
цитирай
11. spotless - Не показваш нищо ново. Това е оби...
06.05.2008 16:45
Не показваш нищо ново. Това е обичайната картинка, поне в София. Преди няколко дни видях няколко изсипани и преобрънати наобратно кофи в близост до президенството. Човек как да не се зачуди дали живее в цигански катун?
цитирай
12. анонимен - Да го укоряваме, че не е ново илли че иска да му е чисто
06.05.2008 16:57
Или... чакате какво?! Глоби ?! Другите все са ни виновни чеобществените съдове за смет са обсипани със смет извън, защото не сме се постарали да хвърлим бoклука, където трябва
ПРЕДЛАГАМ : Да се увеличат промилите, да се сложат фотокамери и всяка "снимка" да се заплашща по 10 минимални заплати заплати или затвор с обществено полезн труд И другите не са го постигнали лесно, но са били упорити и последователни
Когато наш кмет гостува на колегта си в западен град и вижда че на всяка улица има надпис "Който замърсява глоба 1000 евро", попитал плахо :Не е ли много жестока тази глоба?- получил отговор "Да, но от 50 години никого не сме глобявали и е чисто
Българинът разбира като му бръкнеш в джоба!
цитирай
13. spotless - до анонимен номер 12
06.05.2008 18:53
Не става дума за укоряване на някого. От това така или иначе няма никакъв смисъл. Естествено, че проблема си е в нас. Не е виновно правителството, че средностатистическия българин е мърляч и го мързи да отиде до кошчето. А това за бъркането в джоба и аз винаги съм го казвала. Трябва да се нанесат много промени. Аз лично се надявам по-скоро да се спре разпространението на найлонови торбички. И когато отидеш в магазина да си плащаш за хартиеното пликче. Така се съмнявам, че всеки ще граби найлоните, като невиждал, че разбираш ли да си имал вкъщи за резерва. Аз като отида в магазина, с платнена тобричка ме гледат все едно съм от Марс, а продавачките всеки път изпитват някакво перверзно желание да ме убедят да си взема найлонка. Но проблема няма да се реши докато не се промени мантелитета на българина. Когато отидохме с 75(подчертавам) годишния ми дядо да вдигаме кофите и да събираме разпиляните боклуци от повече от половината минувачи бяхме обявени за луди, защото разбираш ли било си така от два дни. Не било пречело чак толкова много. Проблема тук е много комплексен. Не става дума само за хвърлянето на боклуци през терасата или през прозореца на колата. А иначе глоби уж и сега има. Въпроса е, че няма хора, които да следят и да ги налагат. На много места знаете, че има глоба за лепене на плакати, но преди известно време на такива места ринах по 15-сантиметрови наслоявания. Имаше останали още от предизборната кампания на царя, която даже вече не съм сигурна коя година беше. Но мисля, че за в момента на всеки е ясно, че нищо няма да се наприв по въпроса. Нали се сещаш, че въвеждането на тези глоби ще костват и много пари от страна на общините. Никой няма да се навие да слага фотокамери баз пари, а знаете какво е положението с бюджетите. Ако се направи това предложение, на който и да е кмет ще извади вода от 100 кладенеца и накрая въпроса пак ще си остане висящ. Единствения начин по който го виждам това да стане е да се събере един голям процент хора, които са съгласни да платят по-високи данъци, за да се поставят камерите и да се назначи персонал, който да контролира. А, колко хора познаваш, които ще дадат пари? Защото не става дума да дадат примерно 500-600човека, а поне 90% от жителите. Аз определено не познавам много, които биха дали. Но иначе се оплакват от мръсотията. След това в главата ми изниква и въпроса с порутените сгради, особено тези в центровете на големите градове, защото той също е свързан с външния вид на града. Аз лично на този въпрос виждам само едно решение: Който иска да живее в така да я нарека представителната част на града и в хубавите квартали да е длъжен периодично да си обновява фасадата. Който няма пари или не иска да се мести някъде другаде, кадето му е угодно. Но тук пак става страшен хаос, защото отново ще са нужни много средства за да се намерят хора, които да следят тези постройки...въпроса не се решава само с приемането на един или два, или пет закона. Постепенно трябва да се променя манталитета, което не е никак просто работа.
цитирай
14. marinov - Оставете ги учителите, не е случ...
06.05.2008 19:40
Оставете ги учителите, не е случайна приказката за първите 7 години. Ако майка ти и баща ти са си хвърляли боклуците по улицата и ти ще го правиш.
цитирай
15. анонимен - ...
07.05.2008 09:09
Няма такива супермени, които да чистят чуждите лайна за без пари! Работата трябва да е системна, постоянна, а не да се организират от дъжд на вятър, и то само около изобрите за кмет и общински съветници, пиар глупостите на ГЕРБ, БСП, СДС и подобни организации, които показват, че УЖ им пука за замърсяването.
Следващият път гласувайте пак за по-мръсна България!!!

цитирай
16. анонимен - Много ми харесва онази реклама на ...
07.05.2008 14:42
Много ми харесва онази реклама на немска бира, в която рицарите резват ръката на оня, дето кепази бирата. Така са си наложили всички норми и сега си живеят в ред. През средновековието за лоша хигиена (във всичките й аспекти) са се налагали и телесни наказания.
Аз съм силно за бой с пръчки на площада и в днешно време, ама това си е един мой блян.... и блян ще си остане.

А глоби могат да се събират и без камери...
цитирай
17. eien - Шест плюс за прекрасния постинг!
08.05.2008 05:25
Хареса ми много! След Вас и аз се включвам, започвайки от себе си!
цитирай
18. waterlily - Българинът наистина разбира само ...
08.05.2008 12:20
Българинът наистина разбира само като му бръкнеш в джоба, макар че глобите сами по себе си не могат да решат проблема. Някои хора си все още си мислят, че е достатъчно да почистят дома си, но не и пътя до него!
цитирай
19. zari - До анонимен:
08.05.2008 16:40
Да, българинът разбира ,ако му бръкнеш в джоба, само че не му пука въобще, защото джобът е пробит и в него никога нищо няма да намериш, какво остава за 1000 евро...знаейки това, ударил го е през просото...
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930