Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2014 00:13 - КЪМ ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО ВЕРДИКАЛ – СОФИЙСКО...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1865 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

         КЪМ ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО ВЕРДИКАЛ – СОФИЙСКО,

         НА СОФИЯ – ОБЛАСТ И НА СОФИЯ – С НАПОМНЯНЕ:

 

   Вече сме в Страстната седмица. Почивните дни започват от петък и това не е случайно. Така е направено, защото в петък е пазарът в Цариброд, където могат да бъдат закупени агнешко месо, яйца и домашни козунаци, правени от булките и бабите, наши сънародници в Северната крайна. Разликата между тези стоки в Цариброд и тукашните е голяма. Агнетата тук идват незнайно от къде, но вече е установено, че две от страните вносители са Нова Зеландия и Бразилия. Може би не се е намерила по отдалечена от нас страна? Яйцата са със съмнително качество и са от кокошки, хранени със смески. Козунаците ги правят мутри в цеховете си. Чудя се, дали са толкова жълти за това, че са правени само с жълтъците на яйцата или защото мутрата е тургала вътре жълта боя като за световно. Боята обаче е безвредна, съобщиха от ХЕИ, произведена е в Германия, в Мюнхен, вложени са пигменти на Баер.   Освен тези неща на пазара в Цариброд има и доста други.

   А сега – малко информация за пазара в Цариброд:

   Той се намира на 65-и км. от Лъвов мост, от Вердикал е още по-близо. Магазините за месо са по главната улица веднага след кръговото движение при паметника на Васил Ленски и са само от лявата страна на улицата. Те са четири. Единият набляга на прясното месо, другият на преработите меса – пушени, полуготови, третият само на трайно преработените меса. Месо обаче може да се намери и на пазара и то всякакво:

   Агнешко, шилешко, овчо, угоен /чукан/ овен. Не мога да кажа от магазина ли е за предпочитане да се купи месо или от пазара, от пазара обаче добичето ще е заклано същия ден.

   Яйцата – те са с оранжев жълтък. Някои са толкова едри, като да ги е снасял Делян Пеевски. Тези с двата жълтъка са по-дълги. Има и патешки яйца и пуешки, от щраус още няма.

   Козунаците – те са правени в домашни условия, но в повече, за да има и за продажба. Хората си произвеждат достатъчно храни, но освен храна те се нуждаят и от гориво и др. стоки, а за това трябва да извършавт и размяната стока-пари. Лошото за Сърбия е, че тя освен храни друго вече не произвежда, а тези храни не могат да бъдат изнасяни в ЕС. Това прави  реализацията им почти невъзможна и тези обструкции ще принудят Сърбия час по-скоро да влезе в ЕС. Там ще има обаче референдум, където бетнонните глави могат да изиграят много лош номер на интересите на страната. Иначе партньори на Сърбия ще останат държавите недоразумение – КНДР, Куба, СССР, Венецуела и още няколко още по-далечни и неудобни, непредвидими и несигурни заради президентите си, също недоразумения.

   Обръщам внимание на още един магазин на самия пазар, който е за мляко и млечни произведения. Подквасихме мляко от него, то стана с топчета масло.

   Имащите повече време могат да посетят Погановския манастир и ждрелото на р. Ерма, които са наблизо.   Ако някои пропуснат петъка, за тях има поправителен в събота, но с 25 км. по-далеч, в Пирот. Там пазарът е още по-голям. А имащите време за разходки около Пирот могат да посетят манастира Свети Георги или Завойското езеро.

   Винаги съм наблягал на това, да пазаруват софиянци повече в Цариброд. Това не означава, че трябва да отидат там в петък на пазара, а каквото им трябва като храна да си го купят от там на едро, когато могат. Нащите сънароодниции от Западните покрайнини няма къде да реализират стоката си, която е екологична. Така можем да им помогнем.

  Съществува вероятност при връщането в България на нашия ГКПП митничарчета-проститутчета при прегледа на багажа могат да си поискат нещо за тях, става въпрос за 10 лв. Но не директно. Нямаме право да внасяме храни от страни, които не са в ЕС, защото не са проверени и може да ни хване диспепсия напр., но пък те имат разпореждане да не пречат на този внос. Обикновено „спорът” приключва с 10 лв. за рекетьорчето, но това става много рядко.

   Миналата седмица имах екип до Цариброд, защото извадих колата от зимната й къща и я разходихме натам. Тази седмица е възможно да има нов. Не съм имал случай някои да дойдат с мен на разходка и да са оставали недоволни.




Гласувай:
6



1. sande - Не е лошо Цариброд и Банкя - Вердикал да се побратимят - за взаимна полза ...
16.04.2014 04:51
Попитах моята приятелка Миланка от близкото магазинче в центъра на Вердикал за името на селото, сега част от Банкя. Тя каза: Ами, връти у калта! Това е. В по-старо време селото е било потънало в кал, в дъждовно и пролетно време и затова "Връти у калта". Елин Пелин я е описал в разказа си "Андрешко".

А една учена жена ми каза: Името е старо и е свързано с легенда. Имало една хубава мома - Калина. Харесвал я турския Бег и се готвел да я краде. Заради това селяните си казвали паролата: "Вардете Калина!"

Иначе идеята да ходим до Цариброд е повече от съблазнителна. Но пустото - тук сме шопи. А шопът е невъзприемчив. Не вижда от носа си по-далече. Връти у
калта и това си е!

Поздрави от Вердикал, Коста!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190002
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031