Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: yyordanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 422693
Постинги: 106
Коментари: 534
Гласове: 1803
Постинг
07.07.2009 19:17 - Герой на деня: Народът!
Автор: yyordanov Категория: Политика   
Прочетен: 1285 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.07.2009 19:17



Българинът е безкрайно търпелив човек, той не е революционер по душа и затова предпочита тихо да мърмори на жена си и да псува управляващите под юргана. Но рано или късно дори и на него му писва, помита властта, а армията му от гласоподаватели издига поредния Ивайло за император.

Вчера България погреба империята на тройната коалиция така, както погреба властта на БСП в студената зима на 1997 г. и на СДС - в смутната 2001 г. Същият народ, който носеше на щитовете си царя преди 8 години, вчера го изхвърли от историята. Царят подаде оставка вчера!!! Народът, който презря Иван Костов преди десетилетие, днес го връща в голямата игра. Този народ напъха в дупката й изпълзялата напаст на корпоративния вот и обезсмисли милионите, хвърлени за купуването на гласове.

Така прави Народът. Затова неговият глас е Божий.

В България избори не се печелят.

В България избори само се губят

Страната ще има дясно управление само поради една причина - лявоцентристката коалиция се провали. Тя се провали заради корупцията, заради наглостта, заради прекъснатите финансови потоци от ЕС, заради калташката предизборна кампания, която проведе, и заради още поне сто причини, писани и изговаряни хиляди пъти през последните 4 години.

Отиващата си власт живееше с месианско самочувствие, с манталитета на грешник, който може да си купи индулгенции, като залее с плакати улиците. Социалистите направиха най-нелепото нещо, което можеха да направят след един спорен мандат - да демонстрират финансовата си мощ в рамките на кампанията и да плашат избирателите с конкурентите си. Черната кампания срещу Борисов и Костов - онези тъпи реклами със секирата, която реже самолети, атомни централи, университети и болници, бе толкова отблъскваща като алената карта на Клара или черепите на СДС.

Сега разбитата империя на

тройната коалиция ще трябва да плаща сметката

Секирата на БСП вече виси над Висшия съвет на партията. Потисканите от властта лични амбиции в партията вече не могат да бъдат задържани. Апаратчиците, които погубиха БСП, сега няма да я градят наново, а ще я доразграбят. Въпросът не опира вече до това дали Станишев ще остане начело на остатъците от БСП или не. Казусът в БСП е ще има ли тотална смяна на лицата. Дните и на Първанов не само като президент, а и като политик въобще са преброени. Ден преди вота този човек за сетен път показа докъде може да стигне един самозабравил се политик. Часове преди изборите, преди да се е произнесъл избирателят, той пак нелепо търгуваше властта, предлагайки коалиция ГЕРБ - БСП. Първанов ще остане в историята като

човека, който компрометира мажоритарния елемент

Моделът, който трябваше да даде властта на БСП и ДПС, които да спечелят масово мажоритарните мандати, като си прелеят гласове... Случи се точно обратното.

Червените не се поучиха от историята на сините си конкуренти и сега тяхното бъдеще е на път да се превърне в обикновен фарс. БСП е изключително далеч от спокойния анализ на състоянието си, щом обвинява за загубата си... ДПС.

А Ахмед Доган направи добра кампания и партията му спечели безпрецедентните 610 хил. гласа. Въпреки участието си във властта и въпреки критиките по време на мандата ДПС вдигна резултата си с 20% - това е факт. Дори и без гласовете от Турция, ДПС има рекорден вот! Доган обаче се опияни. Майсторът на порциона, фенът на яхти и

бъдещ собственик на летяща чиния

допусна съществени грешки. Както винаги той перфектно изчисли растежа на партията си, но не направи друга елементарна сметка - колко процента могат да достигнат гласовете срещу ДПС. Вълната анти-ДПС изхвърли Доган от властта и го нареди в опозиционните редици редом до "Атака" на Сидеров. Парадоксално, но факт - двете партии антагонисти сега ще се свиват в дъното на пленарната зала.

Като всяка една българска партия БСП и ДПС се хранеха от властта. В буквален смисъл те преядоха с власт - политическа, икономическа, медийна. Без власт тези две партии не могат да поддържат голяма структура, не могат да водят силна кампания, не могат да държат на синджир спонсори, не могат дори да си плащат парното. Точно затова потъването на БСП тепърва предстои. Тази партия взе все пак 17%. До момента, в който ще се бори за влизане в парламента, както се бореше великото СДС преди време, има още много време.

ДПС също тръгва надолу. Доган има гарантирано количество гласове, но те го правят значим единствено при ниска избирателна активност - хората най-после осъзнаха това. Заканата на Борисов да отреже гласуването в Турция е напълно осъществима, а това означава минус 3-4 мандата за ДПС. Използвайки силата на държавата, чрез областните управители Борисов би могъл да стимулира навлизането на български партии в територии, в които те имат символично представителство - Силистра, Шумен, Търговище, Разград и, разбира се, Кърджали.

Сега всичко е в ръцете на Бойко Борисов

Историята на разбитите империи предполага, че след 4 години народът, който го постави начело на държавата, ще му скъса пагоните и ще го върне обратно в Банкя. Борисов обаче има шанс да избегне тази зла участ. Ако не краде, ако не лъже, ако не корумпира и не трупа пари, за да ги хвърли в отчаяна кампания през 2013-а... Дали е способен Бойко Борисов на това? Властта е огромно изкушение, но пък никой не е виновен до доказване на противното, нали?

Борисов може да падне бързо в жертва на неголемия си политически опит, липсата на кадри, тресящата го перманентно мегаломания със съпътстващ обсесивен нарцисизъм. Той ще работи в условия на чувствителна и необозрима финансова криза, което е допълнителен фактор срещу неговия кабинет. Новото правителство ще трябва да реши един куп сложни задачи, които не търпят отлагане. И всички те са приоритетни. Борисов трябва да възстанови доверието на ЕС, за да тръгнат отново финансовите потоци. За да се случи това, новата власт трябва да изгради административен капацитет. В условията на криза е нужна нова политика на доходите, иначе голям брой граждани ще напуснат пазара. Без кардинална промяна здравеопазването скоро ще бъде погребано. Без големите инфраструктурни проекти пътищата на България ще са като швейцарско сирене. Приемането на закон за София е прекрасна идея, но спешно трябва да се намерят места за сметища в провинцията, алтернативен поминък за хората, които гледат тютюн, и др. Секторът на сигурността има нужда от спокойствие, пари и нов манталитет. Този кабинет трябва да помогне за реформирането на съдебната власт, тя сама явно не може...

Кабинетът на тройната коалиция не успя да се справи с тези предизвикателства и отива в историята. Пред Борисов е бъдещето. "Добро ли, зло ли насреща иде..." - това зависи само от него и от хората в ГЕРБ.



Автор: Петьо Цеков, Сега
Източник




Гласувай:
2



1. manuelche - ?
14.07.2009 21:47
Постът е много добър, но оставя с впечатлението, че нямаш собствени политически възгледи. Оплюл си всички...
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930