Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: yyordanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 420715
Постинги: 106
Коментари: 534
Гласове: 1803
Постинг
15.11.2009 18:04 - Страст / разказ 2 - за кръжока по творческо писане
Автор: yyordanov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2079 Коментари: 5 Гласове:
3



В аптеката влезе стара рошава жена, дребничка и суха, леко поклаща глава напред-назад. Тя се нареди на опашката и зачака младото момче отпред да си купи презервативи, мъжът зад него - лекраства за сърце, младото момиче с русата коса – дамски превръзки, другото момиче – чай. След малко единствен клиент на аптеката остана бабата с “уплашената физиономия”, както се пошегуваха фармацевтките зад тезгяха.

-Добър ден. - започна продавачката – С какво мога да ви бъда полезна?

Дребничката бабка извади една червена кожена чанта, чиито години се конкурираха с тези на притежателката й. Бръкна в нея и извади цял куп намачкани бележки. Ръката й трепереше – не от притеснение, а от нелекувани болести.

Странните бележки бяха рецепти и аптекарката веднага разбра това. Клиентката разтвори юмрук и по плота изпопадаха листчетата с печат и подпис от доктора.

Жената зад тезгяха ги взе в ръце, подреди ги, позагледа се в тях, изпъна ги няколко пъти и една по една по една започна да ги поднася пред очите си.

-Първото е диротон за високото кръвно на мъжа ми. Нали?

Продавачката се върна на първото листче. Там пишеше: “Diroton 5 mg”.

-Второто е плавекс. Имате ли го? Онова скъпото...

-Има, има, чакай да прочета другите...

-Третото е една паста за мазане при натъртено. Ама е специална, обезболяваща с бързо действие. Даже не е и толкова скъпа. Аз сега като съм взела пенсията...

-Ей сега де, едно по едно – аптекарката прекъсна женицата, която сякаш нямаше търпение да закупи това, за което беше дошла.

Двата пакета хапчета бяха маркирани на апарата след няколко секунди. Служителката бръкна под тезгяха и извади прословутата паста. Старицата дръпна рецептите към себе си, извади някакви олющени кръгли очила, с които очите й изглеждаха смешно големи, и започна да чете кривия почерк на личния лекар.

-Ранитидин, оспамокс... А това накрая не мога да го прочета, но знам, че е за простатата.

Зад увеличителното стъкло на очилата се четеше увереност. Жената беше странно радостна, че пазарува, че успява да си закупи всичко, че ще излезе с пълна торба лекарства. В гласа й звучеше наистина самоувереност на човек, който е спечелил състезание за самочувствие. Тя беше доволна, а в тона й се долавяше щастие.

Продавачката я помоли да й даде бележките, за да потвърди и впише продаденото.

-Аз много се интересувам от здравните теми. Бивша учителка съм по физика и химия, но на времето нямаше такива модерни хапчета. Сега са изкарали за всичко! Когато имам пари не се тревожа, че нещо може да стане с мен и мъжа ми. Но пустата пенсия я бавят понякога. Затова купуваме напред лекарства. Без рецепта няма ли да стане? Може ли да ми продадете едно пакетче небилет?

-Без рецепта не мога...

-Ами ако имам екстрасистоли след време?

-Без рецепта не мога...

Аптекарката се чудеше какво става вече. Как може тази жена да пазарува с такава страст? Как може да обича толкова много лекарствата?

-Добре, ще попитам личния лекар ми напише една рецепта.

-Попитайте го.

-Довиждане.

И двете жени се разделиха. Бившата учителка по химия беше изключително благодарна, че излиза с цяла торба медикаменти. Сякаш си беше купила вечен живот.

-Милке, защо взимат толкова много лекарства тия хора? И то с такова щастие?– заговориха се двете продавачки в аптеката.

-Мислят, че могат да си купят безсмъртие.

-Хах, сигурно... Ама видя ли я с каква страст пазаруваше?



Тагове:   страст,


Гласувай:
3



1. kleopatrasv - Не самите лекарствата лекуват, а ...
15.11.2009 19:56
Не самите лекарствата лекуват, а вярата в тях, че ще излекуват.Това е прост факт.
Поздрави !
цитирай
2. septemvriinfo - yyordanov, поздрави
24.11.2009 18:53
kleopatrasv написа:
Не самите лекарствата лекуват, а вярата в тях, че ще излекуват.Това е прост факт.
Поздрави !

M-дам, плацебо, нали ;)
цитирай
3. анонимен - Как ни променя живота
27.11.2009 12:56
Живота е едно пътуване.Всеки ден ни показва нещо нова,учи ни на нещо ново и малко по- малко си мислим ,че помъдряваме.Когато сме млади страстите ни са едни.Струва ни се ,че живота всеки ден започва отново и отново и сме готови да превземем света.Страст за живот,за знания,за любов.Безкрайни страсти.С годините губим всяка една от тяхбавно ,но сигурно.И когато остареем и загубим всичко ценно на което истински сме се радвали,дори човека до себе си какво ни остава?Може би само страстта към живота.Искаме да си подарим още един ден слънце.И се надяваме ,че с тези болести .които сме натрупали от борбата с безмилостния живот ще се преборим с помоща на чудото на медицината.И защо не.Защо да не си подари всеки болен и стар човек още един ден слънце.И той иска да се усмихва макар ,че усмивката му отдавна вече не прилича на това.Ето това за мен е тази страст,прото не страст към лекарствата ,а страстта да се чувстваш жив
цитирай
4. анонимен - aihAidnLPSQzLn
23.05.2011 17:19
gUMvAE , [url=http://bjidvlssutfa.com/]bjidvlssutfa[/url], [link=http://dfvmgfnysxdd.com/]dfvmgfnysxdd[/link], http://umyohlcggdjr.com/
цитирай
5. анонимен - KmikgCFIbM
27.05.2011 16:09
P3KmIJ <a href="http://kodpbhshgzke.com/">kodpbhshgzke</a>
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031