Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2009 09:25 - Хамстери и мини хамстери
Автор: griza4i Категория: Други   
Прочетен: 6241 Коментари: 0 Гласове:
0



image

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
image Хамстери и мини хамстери





Хамстерите са едни от най-социалните гризачи.Те не могат да живечт сами и когато един от тях умре, другите се самоубиват от тъга.Ако си гледате само едно хамстерче, непременно трябва да му обтъщате много внимание, за да не се усети , че е само.Те са интелигентни животни, но някои от тях са истински хулигани.Редовно се занимавайте с тях и е добре да им измислите кратко и звучно име, защото когато свикнат с него ще идват при вас щом ги повикате с името им.
Аквариумите не са подходящи за отглеждането им.Най-добре се чувстват в метални клетки с високо дъно.За под най-добре им сложете старготини.В клетката трябва да има нещо като къщичка, в което животното да си почива.Има много видове храни за хамстери, но те могат да ядат и зеленчуци като зеле,краставица,морков и някои плодове - портокал,ябълка,круша.Избягвайте да им давате храни, които съдържат заха сол или други консерванти.
Семейство:
Най-добре е да се отглеждат 2 хамстера - мъжки и женски.Ако има 2 мъжки и една женска (или обратното-1 мъжки и 2 женски), е възможно да се появят агресивни отношения помежду им и да се стигне до бой и смърт.
Те се размножават много бързо.Животът им продължава от 3 до 4 години (най-много).
Ако родителите не се чувстват добре или ги притеснява нещо, те са склонни да изядат малките си. image
Новородените хамстерчета не бива да се оттделят от майката поне до 30 дена .imageimage

ЕТАПИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА НОВОРОДЕНОТО:

1. ден
Кожата е червена и неокосмена. Очите са залепени(сляпо). Крайниците са неоформени и слаби. Движениятя са некоординирани.

2. ден
Кожата започва да се пигментира

5. ден
Започва окосмяването. Първо поемане на твърда храна (която е занесена от майката в гнездото). Първи опити за “миене”.

10. ден
Очите се отварят. Започва сам да пълни и изпразва бузите си. Напълно самостоятелно чистене. Самостоятелно отделяне на урина без помоща на майката.

14. ден
Хамстерът напускат гнездото и си играе с братятя и сестрите си.

21. ден
Хамстерът е напълно самостоятелен.

ПОВЕЧЕ ЗА БЕБЕТАТА.......
При всички домашни животни, но преди всичко при вечно имащите желание за размножаване хамстери, "семейното планиране" е от голямо значение. Разбира се е голямо преживявяне да се наблюдава израстването на малките, но след това накъде? Едва след като можете да си отговорите на този въпрос и сте сигурни, че ще можете да осигурите нов дом на малките -можете да направите тази крачка. Една част от котилото може би ще можете да задържите, но какво ще стане с останалите? Това трябва още от самото начало да е ясно или изобщо не трябва да се захващате с размножаване.

Чифтосване
Златистият и китайският хамстер достигат полова зрялост между 35. и 45. ден, но за развъждане трябва да се изчака още малко. Женските трябва да са най-малко на 8-10 седмици, а мъжките на 10-14 седмици. Хамстерите-джуджета трябва да са поне на 3-4 месечна възраст.
Ако държите една двойка хамстери заедно със сигурност нямя да има проблем при чифтосването, друг е обаче въпросът ако трябва да съберете две животни, които не се познават. Сложете женският хамстер в клетката на мъжкият, а не обратно, защото женският ще се опита да защитава териториятя си и така може да има пострадали. За всеки случай имайте готовност да ги разделите, ако се наложи- за предпочитане е да сте с кожени ръкавици. Опитайте отново на следващата вечер между 20 и 23 часа.

Бременност
Бременноста при златистият хамстер продължава 15-16 дена, а при хамстерът-джудже 20-22 дена. Че вашият хамстер очаква малки ще забележите, не толкова по наедряващото тяло, а по-скоро по промененото и държание. През това време тя събира повече храна в склада си и непрекъснато разнася материал за гнездото си. Ако къщичката в която спи и се стори малка за "детска стая" си прави отделно гнездо за малките. Разбира се през времето на бременноста , а и след това хамстерът се нуждае от абсолютно спокойствие.

Раждане
Раждането най-често е през ноща и в повечето случаи не продължава по-дълго от половин час. При златистият хамстер малките са между 5 и 15 малки, а при джуджетата от 2 до 10 на брой.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: griza4i
Категория: Други
Прочетен: 32643
Постинги: 14
Коментари: 7
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930